2007. december 10., hétfő

MADI-kiállítás és alkotás a börtönben

A MADI betűszó a Mozgás–Absztrakció–Dimenzió–Invenció rövidítése; olyan szabad geometrikus művészeti irányzatot jelöl, amely lebontja a kereteket a festészetben és kinyitja a formákat a szobrászatban, s azt vallja: a műalkotás a környezet része, a környezet pedig a műalkotás része. A MADI most befelé, a zárt térbe indul, s azon belül igyekszik megszólítani, és a geometrikus művészet eszközeivel élményben részesíteni azokat a „befogadókat”, akik életük bizonyos szakaszában el vannak zárva a külső világtól. E befogadók jelenleg a Budapesti Fegyház és Börtön lakói.
A Mobil MADI Múzeum decemberben, Nyitott formák a zárt térben címmel képzőművészeti napokat rendez az intézet (Budapest, VIII. kerület, Kozma utca 13.) tereiben. A programot a múzeum nemzetközi gyűjteményéből rendezett képzőművészeti kiállítás indítja, amelyet december 17-én, 16 órakor a börtön kultúrtermében Frank Tibor bv. dandártábornok, az Intézet parancsnoka, Verbai Lajos Kőbánya polgármestere, valamint Dárdai Zsuzsa művészetkritikus, kurátor (az Arnolfini Archívum barátja) nyitnak meg.
A tárlatot 18-án és 19-én gyakorlati foglalkozások követik, amelyek keretében, az elítéltekkel együttműködve, 15 és 18 óra között szabad formájú geometrikus kompoziciók készülnek majd a börtön közösségi terében, Saxon Szász János képzőművész (az Arnolfini Archívum barátja) vezetésével. A foglalkozásokat a munkákból készült kiállítás és közös értékelés zárja. Az eseményeket zárt videóláncon 1100 fő kísérheti majd figyelemmel.

Nincsenek megjegyzések: