2012. június 6., szerda

POSzT-csemegék, Arnolfini-tárlattal

Rendkívül gazdag menüvel várja a látogatókat az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó. A versenyprogram – a hazai és határon túli magyar színházak válogatott előadásai – mellett a 2012. június 7-e és 16-a között zajló POSzT több felvonásnyi OFF-programal is csábít, a Színészválogatott és a helyi öregfiúk meccsétől kezdve a IV. Mediterrán Kirakatversenyen át a Zsolnay Művészeti Piacig. Természetesen jó pár kiállítás is nyílik a város különböző pontjain e jeles eseményre időzítve – ezekből ajánlunk most kettőt (megfejelve egy bábelőadással), az elfogultság vádjának még a látszatát sem próbálván elkerülni.

Az első ajánlat(csokor) igen kedves pécsi barátaink, a Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor bábművészek által lélekkel és játékkal kibélelt MárkusZínház – nem utolsósorban: az Arnolfini Fesztiválok hivatalos udvari bábszínháza – produkcióihoz toboroz. Itt van mindjárt egy nagyszerű tárlat, egy régen várt új helyszínen, a jövőben a társulat állandó teátrumaként, illetve kiállítóhelyként is szolgáló Márkus Színben (Pécs, Perczel Miklós u. 23.), ahol Életem a bábjáték, bölcsőtől a sírig címmel az egyik legnagyobb hazai mester legkedvesebb bábjait csodálhatjuk meg. A Márkus-invitáció imígyen szól: „Kedves, Drága, Nagyérdemű Publikum, Pajtikák! Örvend a lelkünk, hogy hívhatjuk közeli és távoli barátainkat Pécsre, a Márkus Színbe, ahol Kemény Henriknek állíthatunk emléket. Lábait lógázva örül Ő is, mert hiába kólintotta kupicán egy ismeretlen báli legyező, mégis a mi aprócska mesterünk itt van közöttünk.” (Tóth László fotóján a bábok között Vajda Zsuzsanna látható.)


A külső helyszínek közül hagyományosan a MárkusZínház működteti-szervezi az OFF Porondot, amely a Jókai téren található, s ahol több bábszínházi előadás is lesz a fesztivál alatt. Az egyik gyöngyszem minden bizonnyal a társulat Vörösmarty Cirkusz Világszám! című ihletett produkciója, amely június 8-án, este 7 órától kerül színre. Fellépnek: Csongor és Tünde, a trapéz két letüneményes csillaga; Ilma és Balga, a két fanatikus bohóc; Mirigy, az illuzionista és szabaduló művész; Karrah, Bezzeg, Duzzog, az ördögi ugrócsoport… (A fotón jelenet az előadásból.)


Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Pilári Gábor invitálására az Arnolfini Archívum is megmutatkozhat az idei POSzT bizonyára népes és értő közönsége előtt. Egészen pontosan egy erre az alkalomra megszületett képsorozatról van szó, amely az Off Porond regnálásának nyolc napja alatt lesz körbesétálható, a Jókai téri forgatagban. Zsubori Ervin 13 nagyméretű színes elektrografikája a 90-es évek elején kezdett, Embernyomatok című ciklusba illeszkedik. A Címszereplők című kiállítás – igazodva az alkalomhoz – egy-egy neves színmű főhősét idézi meg (lásd a plakátot), a színházi világ pillérei közül azonos súlyt helyezve a szövegre és a látványra.

3 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Hihetetlen, milyen szép plakátjai vannak a POSzt-nak...!
Kellemes kalandokat!

Láng Eszter írta...

Remélem, mielőbb láthatjuk itt is! Sok sikert!

Szeretettel: Láng Eszter

"saját levében" írta...

A Márkusék iránt nem nehéz elfogultnak lenni! Vagyis inkább rajongani értük.