2009. július 22., szerda

Az 5 éves Spanyolnátha nyári száma

Szokásos – értsd: a megszokottan magas színvonalú – nyári számmal ünnepelte 5. születésnapját a Spanyolnátha művészeti folyóirat, amely immár (a rendszeresen megjelenő online művészeti periodikák közül elsőként) ISSN számmal is büszkélkedhet impresszumában. A lapszám egyik masszív tömbje a Miskolci Operafesztiválokhoz időzített Légyott-összeállítás, Vass Tibor (egyben Spa-főszerkesztő) projektje. Az idei, 9. randevú alkalmából B. Artók és B. Écs, a világ két vezető hatalmának ura azon tanakodik, miként invitálja e-mailben válságtanácskozásra a másikat. Ki verssel, ki prózával, ki grafikával, ki ezzel is, azzal is reagált a felkérésre. A Spanyolnátha nyári számából az egyetlen könyv alakban (100 számozott példányban) megjelenő e-mail antológia teljes, 90 szerzőt felvonultató anyaga megismerhető (ha esetleg valaki nem lett volna ott június 17-én a miskolci Déryné-kertben, ahol színészek tolmácsolásában élőben is átélhetetővé tettek egy válogatást az alkotások közül).
Ha már a könyv alaknál tartunk, Dukay Nagy Ádám küldeménye egyetlen, az elektronikus levelek végén gyakran felbukkanó mondat: „Mielőtt kinyomtatná ezt az e-mailt, gondolja meg, valóban szükséges-e. Napról napra kevesebb fa lesz a világon.” A képi munkák közül Kováts Borbála fotózott installáció-sorozata arról tanúskodik, hogy a Válság a fűszerektől kezdve a cigarettán át a samponig mindenen elhatalmasodott. A „vegyes” műfaj egyik kiemelkedő darabja Géczi János projektje, amelynek keretében, mintegy tananyaggá emelve az aktuális tematikát, diákjaival - a PTE Művészeti Kar festő szakának másodéves hallgatóival - közösen reagált a fel/kihívásra. Kónya Ábel az indokolt hangjegyszám-csökkentést szorgalmazza, s ennyiben képileg rokonságot mutat az általam választott megközelítéssel, ahol viszont a válság hatására – nem függetlenül a zenei tőzsdék mélyrepülésétől, amelynek kapcsán például a derivatív divertimentók jelenértéke a nullához konvergál, tiszta finanszírozási forrásokat pedig szinte lehetetlen találni – a partitúra egyes elemei egyszerűen eltűnnek a lapokról. De hullanak a kottafejek Molnár Attila Benedek írásában is, amelyből egyébiránt kiderül: a Kékszakállúnak mostanság két ajtóval kevesebbel kell beérnie a várban. Ezúttal is szemet gyönyörködtető (s egyúttal szellemet is mozgató) Susanna Lakner patinás kollázsa. A bő irodalmi termésből e felületen nincs mód érdemben szemezgetni, ezért álljanak itt csupán Vörös István Válságkeringő című versének kezdősorai: „Ha ez válság, / elegem van, / ha ez humbuk, / elegem van, / ha ez jó így, / elegem van. / Magyarázat / van elég.”
No, ha ez ebben az ütemben folytatódik, kissé hosszú lesz ez a recenzióféle, úgyhogy a többi masszív tömbről csak érintőlegesen szólnék. Mindenekelőtt Berka Attila és Székelyhidi Zsolt (egyben Spa-szerkesztők) többrétegű, polemikus, parafrazologikus és muzsikus performanszáról, amellyel Erdély Miklós előtt tisztelegnek, aki a nyári lapszámbemutató napján lett volna 81 éves. A másik emlékező ciklus már többszereplős: ebben - Fodor Tünde (egyben Spa-szerkesztő) ihletett ráhangolójával - 17 képzőművész, szobrász, grafikus, festő alkotását közli a lap, akik mind kaptak valamit a 80 éve született Anne Franktól, "s adnak is általa - nekünk".
Vannak persze szépírások és recenziók is bőviben, de a nyári lapszámról szólva mindenképpen említést érdemel az immár hagyományosnak mondható Önök kerték - 3. Spanyolnátha Kertfesztivál is. A meghívottak a 2009. július 4-i miskolci lapszámbemutató másnapján, a szerkesztőség, illetve a főszerkesztő (egyben Vass Tibor) kertjében kép- és kéziratkiállítás keretében aggatták, csipeszelték, tűzdelték, létrázták, citálták, performálták a VI. évfolyam 2. számának szinte teljes anyagát, ütemes élő netes közvetítéstől és tombolatárgyaktól kísértetve, majd leöblítve mindezt egy jó hideg sörrel. Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések: