2008. február 6., szerda

A MADI börtönprojektjéről

Amint arról már e blogban is beszámoltunk, A Mobil MADI Múzeum 2007 decemberében - barátaink, Dárdai Zsuzsa és Saxon-Szász János vezetésével - képzőművészeti napokat rendezett a Budapesti Fegyház és Börtön tereiben, Nyitott formák a zárt térben címmel. A projektnek meglehetősen nagy sajtóvisszhangot váltott ki; a Kossuth Rádióban például Ránki Júlia hangképes összeállítása, a Műértő januári számában pedig Baglyas Erika számolt be az eseményről, míg a Nők Lapja 2008/5. számában Kertész Gábor terjedelmes riportja olvasható. Dárdai Zsuzsa - a rendezvénysorozat kurátora - az Arnolfini Archívum rendelkezésére bocsátotta a kiállítást megnyitó beszédét, amelyet ezúton közreadunk. A jelen bejegyzést illusztráló fotót barátunk, Vargha János készítette; a képen, a gyakorlati foglalkozáson részt vevő rabok és munkáik társaságában, Saxon-Szász János látható.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Magyarországon a művészet is irodalom elfelejtett felnőni, hiányzik a piacosodás, a művészek és írók az állami bimbókon lógnak. A közönség (fogyasztó) pedig erőlködjön csak, ha kulturálódni akar, és sóvárogjon, ha a lakásába valami szépet szeretne.

Én a MADI kezdeményezésében elsősorban egy lázadást látok. Oda mentek, ahova a madár sem, szóbaálltak azokkal, akikkel senki, és megpróbáltak adni is, nemcsak kapni.

Különben találtam egy klassz honlapot: mobil-madi.hu. Saxon neve itt is gyakran feltűnik.