2008. január 22., kedd

Az Arnolfini Archívum kedvenc filmszínháza

Harmincegynéhány évvel ezelőtt, amikor először váltottam jegyet a szigetszentmiklósi moziba, még tömegek jártak ide. Kígyozó sorok a pénztár előtt, teltházas előadások. A Szelíd motorosokra a Nádasdy néni nem adott jegyet, mert még nem múltam el 16 éves, később viszont A kék katonára bejutottam valahogy, pedig az 18-as volt. Ma is pontosan emlékszem a helyre: körülbelül a 14. sorban lehetett, balról a harmadik vagy negyedik szék. Durva film volt, valóban. Aztán nevezetes volt még a Pillangó, amelyet anyuval együtt láttunk, szoktuk is néha emlegetni, meg A kőszívű ember fiai, ahol a film első jeleneteinek egyikében derült ki számomra: a mű a Baradlay családról szól, én viszont nem sokkal korábban úgy jutottam túl a teljes könyvön, hogy Bradlaynak olvastam a nevet...
Később, ahogy elterjedt a tévé, majd sorra nyíltak a plázák a környéken, megritkultak a nézők. Az utóbbi évekből két nagy teltházra emlékszem: a Csinibabán valóban a csilláron is lógtak, és érdekes módon, a Baz Luhrmann-féle Rómeó és Júlia keltett még "pánikot". Amúgy, egy normál vetítésen, tucatnyi néző már jónak számít, de előfordul az is, hogy csak kettőnk kedvéért marad fent este tízig a mozigépész.
Pedig az immár a hetedik X-et taposó, s jó ideje ismét a Nádasdy család tulajdonába visszakerült filmszínház jobb sorsot érdemelne. Több mint háromszáz fős, pár éve felújított nézőtere, hatalmas vászna, dolby surround hangtechnikája, megfizethető árai, s a hét öt napjára (hétfő és szerda kivételével - de időnként olyankor is vannak filmklub-darabok) meghirdetett tizenegy előadása - helyben pattogatott kukoricával, hűtött üditőkkel, ahogy dukál - méltán tarthatna igényt komolyabb érdeklődésre a harmincezres város lakói részéről. A mostani, január 3-ától február 5-éig szóló műsorfüzetben például 15 film kapott helyet, a Macskafogó 2-től az Elizabethig.
Az Arnolfini Archívum kedvenc filmszínháza mindenesetre másfél évtizede a szigetszentmiklósi Nádasdy mozi, s az is marad (egy ideig még bérletünk is volt, csak pecsételtetni kellett). Ha más is kedvet kapna hozzá, s még nem akadt a kezébe a friss ismertető füzet, rajtunk ne múljon: az aktuális moziműsor immár a honlapunkon, közvetlenül a mozi.arnolfini.hu aldomain felől, illetve az Aktív zóna menüpont Mozi szekciója alatt is elérhető, benne az időpontokkal, a filmek főbb adataival, linkjeivel. Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések: