2011. június 23., csütörtök

Cauli lapjai

Különlegesen értékes mail-art küldeményt kaptam ma Torma Cauli László barátunktól. Több okból is különleges e lap. Egyfelől, az előlapja egy eredeti ragasztott kollázs, méghozzá annak a 13 darabos sorozatnak a 8. eleme, amelyet Laci a 13. Arnolfini (Föld) Fesztivál hivatalos "versenyfilmjéhez", a Kontinentális etűdök című sorozat Ázsia blokkjaként készített.

A hátlapnak hosszabb a története. Annak elemei egy mail-art kiállításhoz kötődnek, amely 2011. június 18-án nyílt a budapesti Bélyegmúzeumban, a francia Michel Bohbot gyűjteményéből. S amelyről volt szerencsén a Susannicon bolygóközi kultúrdokkon részletes, fotókkal dúsított riportban beszámolni. Az est felkért szakértője Torma Cauli volt, akinek ihletett felvezetőjét – szintén fotókkal kísérve – ugyanezen blogban lehet elolvasni.

A megnyitó napján a 72. Postahivatal árusítással egybekötött alkalmi és elsőnapi bélyegzést tett lehetővé a gyűjtők és érdeklődők számára. Nos, Laci, amint az blogján is olvasható, több előre elkészített küldemény esetében élt is e lehetőséggel, sőt kölcsönkérte a Bélyegmúzeum aznapra beállított bélyegzőjét is. Mindezek nyomai – egy valódi és egy művészbélyeg, továbbá Cauli „hivatalos” pecsétjei, s a pestszentlőrinci postahivatal június 22-i stemplije mellett – mind láthatók a kapott lapon. Talán ezen különleges pecsétkollekciónak is köszönhető, hogy a kollázsos küldemény teljesen sérülésmentesen, hibátlan állapotban landolt ma a postaládánkban.
A történethez hozzátartozik, hogy Laci e nevezetes napon ünnepelte 63. születésnapját (így most már bízvást nevezhetjük érett mail-artistának), amely alkalomból több szakmai küldemény is befutott a címére, például Lakner Zsuzsától is.

Az Arnolfini Archívum nevében két küldeményt juttatunk célba, méghozzá személyesen, a szóban forgó megnyitón. Az egyiket Ira állította össze, s 6+3 süteményt tartalmazott (cseresznyés, illetve csokoládés karakterrel), s reprodukcióját itt közöljük.
A másikat, egy minimalista boríték+lap kombinációt, jómagam jegyeztem. A borítékon elhelyezett pecsételős kompozíció címe: 63 nyomtatvány Torma Caulinak.
A borítékba rejtett lap pedig a 6+3 nyomtatvány Torma Caulinak címet kapta.



Szintén e nevezetes alkalomnak állított emléket az itt láthat képen megörökített pszeudo-performansz, amely a dél-amerikai kontinenst bemutató múzeumszekcióban épp brazil bélyegeket tartalmazó 63-as fach bemozgatásában öltött testet. Ez úton is: boldog születésnapot, Laci!

3 megjegyzés:

Planet Susannia írta...

Gasztrobloggerek nehezményezni fogják, hogy a sütiket nem vehettük szemügyre...

Torma Cauli írta...

Idézek:
"Cauli: Légy óvatos, a filatelisták 40-50 év mulva hajkurászni fognak.
Ervin: Kivárom!" :-)

"saját levében" írta...

Susannia: Ja-ja!