2011. július 27., szerda

Németh Bea: Repcefutás

„Janka lányunk nagyteveli nagymamájától tartottunk hazafelé, amikor belebotlottunk ebbe a csupasárga repceföldbe. És Janka nem a kártevőségükről hírhedt repcebecő-ormányosokat üldözte, csak úgy egyszerűen, vidámságból, gyerekségből nyargalászott fel s alá, de úgy, hogy még a haja is belelebegett. Ennyi történt. Se több, se kevesebb. Punktum.” (Németh Bea)

Tetőkerti patisszon palacsintatésztában

Sok jó zöldség kis helyen is elfér, hát még nagyon. Másként szólva: amely tetőkerten megterem a cukkinikrém-leves alapanyaga, ott jut hely egy kis patisszonnak is. Amúgy a patisszon a konyhakertek tragikus hőse: talán az egyik legkarakteresebb a sziluettje a geműzefelhozatalban, ugyanakkor az asztaltársaságok tagjaként a legritkább esetben tudja megvillantani csábos hajlatait. Séf legyen a talpán ugyanis, aki nekiáll vele bíbelődni. Így jobbára rántott tök alakját ölti. Ám ha valaki mégis rá voksol, akkor szinte elomlik a gyönyörűségtől. A szájban.
Honnan máshonnan, "saját levében" magaslati tetőkertjéből - a fészbukkarriert befutó cukkinik tőszomszédságából - érkezett az a két szemet gyönyörködtető példány is, amelyek egy úgynevezett könnyű keddi ebéd apropóján teljesítették be küldetésüket. A kedd néhányaknak még ma is munkanapnak számít, ezért - egyfajta főhajtásként a munka világában tevékenykedők felé - a sörtésztás verzió helyett a palacsintást választottuk. Az installálás során ügyeltünk rá, hogy a tüskésebb szeletkékből is kerüljön a tányérra. Azt pedig talán nem is kell külön említeni, hogy a krumplipüré ornamentikája óhatatlanul az eredeti biotermény megkülönböztető jegyeire hajaz.

2011. július 25., hétfő

Új Arnolfini-könyv: S. Nagy Katalin 13 városa

"Fák, virágok, hegyek, völgyek, folyók, tengerek. Mindenekelőtt: városok, s bennük utcák, terek, múzeumok, képek, zene, munka, könyvek, kiállítások, műtermek, tanítás. Emberek."
E mondatokkal indul barátunk, S. Nagy Katalin új könyve, amely az Arnolfini Archívum PaperBook sorozatának 26. köteteként 2011. július elsején készült el. A könyv 13 várost villant fel, Granadától kezdve Berlinen és Firenzén át Nagykanizsáig. Az egymásra épülő emlékdarabkákból egy szubjektív, költői erejű önéletrajz áll össze, amely a legfontosabb helyek számbavételének apropóján a személyes sorsot alakító emberek megidézésével válik teljessé.
A 84 oldalas kötet a 13. Arnolfini (Föld) Fesztivál egyik projektjeként született meg, Sebes Kati szerkesztésében. A 33+13+3 példányból sajnos nem jut majd mindenkinek, ám július 21-én debütált a képekkel kibővített, digitális változat is, amelyet bárki "leemelhet" az Arnolfini Archívum Központi Olvasóterme polcáról.

2011. július 23., szombat

Tetőkerti cukkinikrém-leves

A finom étel egyik fő összetevője a jó összetevő. Megbízható alapanyaghoz azonban csak megbízható helyről lehet megbízható módon hozzájutni. Nos, azt nem állítom, hogy közvetlen kijáratunk nyílik a "saját levében" gasztroblog - az Arnolfini Fesztiválok hivatalos udvari szállítója - harkálybarát bio mintagazdaságának budai tetőkertjére, mindenesetre hozzájutottunk onnan néhány kövér cukkinihez. "Legyen belőle leves" - jelölte ki Ira a célt, majd még másnap telibe is trafálta. Azt azért ne hallgassuk el, hogy a sajtos kifli formájában megjelenő krutony-pótlékot én szereztem be hozzá, amelynek szeletkéi aztán sajttal megborítva a sütőben sültek sültre. Nem kenyerem a nagyotmondás, de - anélkül, hogy most a részleteket részletezném (nem voltam ott, mert kifliért szaladgáltam, de kéziturmixolva is volt, az biztos) - hihetetlen finom lett! És gyönyörű is, különösen a pre-rendszerváltás korabeli üzbég tálkákban (from Taskent) tálkázva.
Ez úton üzenjük: az a rengeteg áskálódás, gyomeltakarítás, ágyáslogisztika nem volt hiába, és köszönjük!

Dupla Ábécé-film premier

Két nyolcverses sorozat is debütált július 22-én az Állati Ábécék honlapján abból a kisfilmsorozatból, amely a megjelent kötetek verseit mutatja be, az olvasók tolmácsolásában. Az Állati Ábécék közül ez a második, a Növényiek közül viszont már a harmadik epizód, vagyis összesen 40 vers filmes feldolgozása készült el eddig. Az Abc-honlap SzemreValók szekciójában a mostani részekben mások mellett két bűbájos kistündér, több tanáregyéniség, egy egész osztálynyi gyerek, művészpalánták és művészek, két nemezelő, egy komplett fesztiválközönség, sőt a könyvek kiadója is feltűnik; kár lenne kihagyni!

2011. július 21., csütörtök

Robitz Anikó színkalandja

Színek lopakodnak Robitz Anikó szikáran és végtelenül következetesen felépített szürkeárnyalatos világába, a TELEP Művészeti Bemutatótér (Budapest, VII. kerület, Madách Imre út 8.) falait használva e kényes művelethez. Fotós barátunk 2007-ben az Arnolfini NetGalériában is bemutatkozott, s az Arnolfini KépíróKörben is jegyzett egy hetet; legújabb tárlatát 2011. július 21-én, este 7 órakor Bárdos Deák Ági nyitja meg; megtekinthető augusztus 3-ig, hétfőtől szombatig 12 és 23 óra között. Azt, hogy egyszeri szín-játékról van-e szó, vagy tartós beszüremkedésről, majd az idő dönti el. Meg a záridő.